Луизијана изгледа да ја зголеми својата трговија на Кина

Притискање на експертиза во нафта, хемиски производство и гледа напред за авијација и воздушната
Луизијана сака да ги искористи своите сили во нафта и природен гас и хемиски производство во проширен трговски врски со Кина, според висок официјален претставник на државата економски развој.
Дон Пирсон бил назначен за секретар на Луизијана економски развој, кога Џон Бел Едвардс стана гувернер во јануари. Пирсон рече дека државата има намера да се изгради на традиционалните индустрии - енергија и хемиски производство, шумарство и производство.
"Ние исто така сме уверени за прифаќање на идните можности во авијација и воздушната, управување со ИТ и вода", рече тој во едно интервју во Њујорк во вторникот.
Трговија меѓу Луизијана и Кина е просперитетна. Од 2008 година, Луизијана е рангирана на прво место во САД по глава на жител на странски директни инвестиции, како и кинески компании одиграа голема улога.
Кина е втор најголем инвеститор во Луизијана.
Луизијана изгледа да ја зголеми својата трговија на Кина
во Кина претставува врвот извозен пазар на Луизијана, со повеќе од $ 8.6 милијарди долари во извоз во 2014 година, пласман Луизијана бр.4 меѓу држави во САД во извозот на копното.
Пирсон рече дека постојат две области кои се појавуваат да биде особено ветувачки за проширување на трговијата меѓу државата и Кина. Една од нив е како суровина за производство на хемиски метанол, кои се потребни за производство на хемиски производи.
Друга вклучува производство на течен природен гас, или ЛНГ, која е создадена кога природен гас се лади до минус 259 степени целзиусови.
Во 2014 година, Луизијана обезбеди инвестиција од $ 1.85 милијарди долари од Шандонг Yuhuang Хемиски Ко да се развие метанол фабрика во Сент Џејмс Парохија Луизијана. Објектот, кој се очекува да создаде 400 постојани работни места и околу 2.000 привремени градежни работи, е во изградба.
"Ние очекуваме дека ќе дојде на линија и почне со производство во 2017 година", додаде тој.
Додека ниските нафта и природен гас цените попречат производството на државата енергија, цените се мотив за хемиската бизнис.
"Падот на цената на нафтата ги погоди некои области на Луизијана тешко, како што се број два производител на нафта и природен гас во САД", вели Пирсон.
"Но, ниски цени, исто така, создаде можност, бидејќи на нафта и гас се суровина за производството на хемикалии и исто така се користи за напојување на објект што се произведува суровина."
Растечката економија на Кина ќе бара суровина за хемиски производи и стратешка локација Луизијана е на Мексиканскиот Залив ќе го направи тоа лесно за кинески претпријатија да се воспостави производство во САД, а потоа го испратите производот назад во Кина преку мрежата на државата гасовод или од еден од своите пристаништа, вели Пирсон.
Порта систем Луизијана е меѓу најголемите во светот, со 27 Deepwater и плитки нацрт пристаништа.


Време на мислењето: Јуни-26-2018

WhatsApp Онлајн Chat!